Acacia is geen rubinia hout

Gepubliceerd op 2 mei 2024 om 10:09

Robinia en Acacia lijken als boomsoorten op elkaar. Acacia is een tropische houtsoort, afkomstig uit Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Robinia daarentegen is een houtsoort uit Oost-Europa. Robinia wordt door de visuele gelijkenissen ook wel Pseudoacacia genoemd.

 

Veel mensen kennen de Robinia onder de naam Acacia. Dat is niet de juiste naam. De officiële naam is immers Robinia pseudoacacia. Echte Acacia's groeien niet in Europa

 

Wat zijn de eigenschappen van Robinia? 
Wanneer mensen verwijzen naar Acacia is de kans groot dat ze eigenlijk Robinia bedoelen. Als houtsoort heeft Robinia heel wat sterke eigenschappen. Zo behoort het hout tot de duurzaamheidsklasse 1-2, wat betekent dat het hout zeer lang (25 /30 jaar) meegaat in vochtige en natte omstandigheden. Robinia behoort tot de meest duurzame houtsoorten uit Europa.

 

Acacia is geen Robinia

Voor de echte kenners geen opzienbarend feit, maar in de wandelgangen en ook in de handel een wijdverbreid misverstand met gevolgen. Veel mensen kennen de Robinia onder de naam Acacia. Dat is niet de juiste naam. De officiële naam is immers Robinia pseudoacacia. Echte Acacia’s groeien niet in Europa. Belangrijk is verder dat de houtkwaliteit van de echte Acacia beduidend minder is dan de houtkwaliteit van de Robinia. Zo heeft Robinia een duurzaamheidsklasse van I/II en de Acacia slechts III.

Dit betekent in de praktijk dat het schapenhok/tuinmeubel dat u koopt van acaciahout veelal afkomstig is uit een (sub)tropisch en verweg gelegen land en minder duurzaam is dan het schapenhok/tuinmeubel van Robinia dat bestaat uit Europees hout.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.